Новини

Як деконструювати радянський український костюм

Для створення бренду «Стрій» каталізатором стало повномасштабне вторгнення росії в Україну.  Відчуття єдності і бажання зробити внесок у спільну ідею українства не оминуло тисячі сердець. Однак, якщо історія «наболілого» настільки типова, чому саме «Стрій» сьогодні вартий вашої уваги?

«Насамперед, – пояснює засновниця “Строю” Анна Гриньків, — однією з сильних сторін концепції є створення нового формату одягу – етномодерного, який з повагою імплементує відтворені артефакти старовини у сучасному одязі та стилі життя». Основоположним  принципом бренду є не копіювання чи реконструкція свиток, кожухів чи кирсеток, але створення на їхній основі кежуал одягу, який нормалізує традицію і виносить її за межі музейних просторів.

В ряді цінностей «Строю» також стоїть недоторканність старовинних виробів ручної роботи. Анна уникає прямої взаємодії з артефактами чи їхнього безпосереднього використання у своїх одиницях. «Зараз вкрай важливо пам’ятати про цінності, – пояснює вона, – щоб у слідуванні трендам не плюндрувати реальних об’єктів культурної спадщини. Потрібно тверезо визнати існування ажіотажу навколо усього українського, але не слідувати йому. Моду на все українське потрібно насамперед використовувати на користь України».

Також майстриня вважає якісною перевагою виконання усіх замовлень власноруч, а саме вишивку і розпис тканин. Сучасний ринок дуже насичений пропозицією одягу, але «Стрій» є дечим іншим. Наразі кожна річ виготовляється вручну в одному екземплярі, і випускається приблизно 1 раз на тиждень. Також кожна одиниця несе в собі певну історію: чи-то історію образу українського хліба, чи історію про наївність, чи навіть про саму ідею свободи. 

Одним з засадничих принципів своєї справи Анна вважає соціальний активізм: з кожного продажу проходять пожертви в обсязі 20% від прибутку на рахунки Київського Гуманітарного Штабу. Станом на сьогодні бренду всього 3 місяці, але за цей короткий відтинок часу «Стрій» взяв участь у децентралізованому зборі коштів на рації для українського війська. У ході збору крамниця оголосила про акцію: кожен, хто зробить пожертву на суму від 500 грн, отримає кастомізований елемент одягу безкоштовно. Загалом було зібрано майже 12 тис. грн, і 8 людей стали власниками етномодерного одягу.

Одним з найгучніших проєктів «Строю» можна назвати з колаборацію з Маграном Тата, харківським піксель-арт художником сирійського походження. Ця співпраця полягала у створенні Анною чорної вишиванки на основі розробленого Маграном піксельного малюнка для вишивки хрестиком. На сорочці розміщений напис «Знайдемо кожного», а полотно усіяне десятками очей: ідея реферує до відомої промови Володимира Зеленського, в якій він дає слово покарати кожного причетного до військових злочинів в російсько-українській війні. Загалом процес виготовлення речі зайняв понад місяць, і в результаті роботу було продано на аукціоні за 6 666 грн.

Попри здобутки не вдається уникнути і перешкод. Однією з таких Анна називає неможливість одночасно провадити якісну роботу майстра, медійника і маркетолога, тому, ймовірно, на «Стрій» у недалекому майбутньому очікує розширення команди.

Втім, наявна реалізація концепції магазину відрізняється від тої, яку засновниця бачить у майбутньому. Якщо сьогодні «Стрій» про кастомізацію вже готових одиниць одягу, то серед прагнень бренду – відшивати колекції одягу з нуля, виконуючи максимально етнічно притаманний розкрій. 

Наостанок, Анна ділиться своєю перспективою щодо майбутнього бренду: «Стрій для мене більше, ніж шиття. Я вірю, що одного дня ця маленька крамничка допоможе мені досягти цілі – моєї цілі як громадянки, українки і просто людини – я хочу знищити, деконструювати радянський український костюм».